21/11/11

Michel Camilo, hipnotitzat pel jazz i la tradició llatinoamericana

El pianista presenta el seu nou projecte, ‘mano a mano’ (2011), amb la col·laboració de Giovanni Hidalgo i Charles Flores

Com en una baralla de galls, Michel Camilo es va enfrontar, el vespre del passat 16 de novembre, amb Giovanni Hidalgo en un cara a cara molt especial. Canviant el ‘palenque’ pel Palau de la Música i transformant la rivalitat en compenetració, el pianista dominicà i el percussionista de Puerto Rico van oferir una autèntica exhibició de talents, arbitrats pel cubà Charles Flores al contrabaix.

Com tres reis (mags, m’atreviria a dir), els músics llatinoamericans van fer del Palau de la Música el seu propi palau. Amb el ritme corrent per la sang i una velocitat absolutament increïble, Michel Camilo i Giovanni Hidalgo van encetar un diàleg ‘mano a mano’: un duel entre un excel·lent pianista i un, també excel·lent, percussionista.

Com si es tractés de la música més simple del món, Michel Camilo va atacar el seu nou projecte, que –va dir – havia tingut compost i arranjat en una sola setmana. El públic va poder gaudir tant de l’energia i la vitalitat d’alguns dels temes (els dits de Camilo recorrent tot el piano, carregant amb força sobre cada acord, cada tensió), com de la tendresa i les carícies de les mateixes notes que es van endur l'Alfonsina al fons del mar.


(Article publicat al web del setmanari laDirecta)