5/11/11

Rudresh Mahanthappa es posa a prova amb un ‘Before & After’

El periodista Ashley Kahn fa parlar al saxofonista indi-americà Rudresh Mahanthappa a través de la música jazz

El passat 28 d’octubre, l’espai Monvínic de Barcelona va acollir un Before & After de JazzTimes entre el periodista novaiorquès, Ashley Kahn, i el saxofonista de jazz Rudresh Mahanthappa en motiu del Festival Internacional de Jazz de Barcelona.

Ashley Kahn va presentar el saxofonista indi-americà, Rudresh Mahanthappa, el passat divendres en una sessió de Before & After. Kahn posava un tema de jazz que tingués alguna relació amb el saxofonista, i aquest havia d’endevinar quin tema era, de qui era i qui l’interpretava. D’aquesta manera, el públic podria escoltar “com els músics pensen en la música”.

Rudresh Mahanthappa va aprofitar l’ocasió per promocionar el seu nou CD, Samdhi, que presentava aquell mateix vespre a la sala Luz de Gas de Barcelona. El projecte està basat en la música del sud de l’Índia, que és on té els orígens el saxofonista. Seguint en la mateixa línia, alguns dels temes que va proposar el periodista també hi estaven relacionats. D’aquesta manera, aconseguia que Mahanthappa parlés de la música i de la seva vida en un únic context.

Ashley Kahn va recomanar molt que el públic anés al concert. Com va expressar, “cada vegada que [Rudresh Mahanthappa] toca, passa alguna cosa especial”. El periodista va iniciar “l’entrevista” dient: “are you ready for a little fun and great music?”. I així va ser. Mahanthappa va narrar experiències de la seva vida i de la seva música, però no es va estar de fer somriure el públic amb les seves intervencions.

Més que un test

Kahn va posar un total de 10 temes. El saxofonista en va encertar quatre. El més impressionant, un tema del CD Triplicate, de Dave Holland, tocant amb Jack Dejohnette i el saxofonista Steve Coleman. Amb només dues notes, Mahanthappa va detectar de quin àlbum es tractava. Com va dir, de jove se l’havia escoltat “una vegada darrere l’altra”, fins i tot va transcriure el solo de saxo de la pista 1 quan estudiava. Una altra referència important per a Mahanthappa que va sortir durant el Before & After va ser la de l’indi Kadri Gapalnath, “una de les persones amb qui sempre havia volgut tocar [...] és com l’oncle que mai he tingut”.