5/10/12

Genocidi a l'amazònia d'Equador

Dos pobles de mateixa nacionalitat s'enfronten en una matança que, segons la policia i la ONHAE, ha estat instigada per la indústria fustera de la zona



Es parla d'entre 52 i 60 decapitacions entre homes, dones i nens, segons dades de la Confederació de Nacionalitats Indígenes de l'Ecuador (CONAIE). El poble Tiguino va amassacrar la setmana passada el poble Tagaeri, de mateixa nacionalitat, amb escopetes. Segons fonts de la policia local de Pastaza, "sólo los madereros que están en la zona pueden haber dado armas a la comunidad de Tiguino, porque el lugar es prácticamente inaccesible"*. Així mateix ho han repetit els portaveus de la policia nacional i l'Organizació de Nacionalidad Huaorani de l'Amazònia Ecuatoriana (ONHAE). Dies més tard, indica la IPS, es va informar d'un incendi provocat pels Tagaeri en una zona propera al territori dels Tiguino.

La comunitat waorani lluita des de fa molts segles per defensar el seu territori d'enemics indígenes i colonials. Mai, però, s'havien enfrontat dos pobles de la mateixa nacionalitat, i menys provocant un genocidi d'aquest nivell.

Selva amazònica
El territori, situat entre els rius Curaray i Napo, està actualment amenaçat per les companyies petrolieres i d'explotació forestal. Això ha provocat alguns enfrontaments entre els pobles indígenes i aquestes companyies. Manuela Omari, dirigent de l'organització waorani, indica que "los maderos se han quejado de que los Tagaeri no dejan extraer la madera porque los atacan. Incluso en marzo del año pasado mataron a lanzazos a tres madereros que estaban cortando árboles"*.

Significaria això que les companyies d'explotació forestal han provocat aquest enfrontament tràgic? Edgar Vaca, Comandant General de la policia equatoriana, assenyala, previngut, que fins que no s'arribi al territori de l'enfrontament no es podrà assegurar quins han estat els motius de la matança.  El governador, Antonio Ramírez Serrano; el fiscal, Gabriel Moratini del Nido; y el cap de la Policía de Pastaza (Equador), Vicente Asevedo Ruíz ja van intentar entrar a la zona en helicòpter, però les condicions meteorològiques desfavorables només els van permetre sobrevolar-la. Es tornarà a intentar fins que s'aconsegueixi treure l'entrellat d'aquest conflicte que ha acabat pràcticament amb el poble indígena dels Tagaeri.