12/11/11

43è Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona

Quan pensem en un estil de música sovint ens passa pel cap un període de temps, més curt o més llarg. Aquests deu, quinze o vint anys són els que va durar el seu èxit, sempre pendent de les modes, de l’acceptació social... Però pensem en el jazz i veurem que, després de més d’un segle des de la seva aparició, encara avui segueix sent un gran referent musical arreu del món.

I és que el jazz ha evolucionat i, tenint en compte que la música és part de l’ésser humà, podríem perfectament aplicar-li el lema de “adaptar-se o morir” de les teories evolutives. Així, podríem dir que el jazz no mor, sinó que s’adapta. És una idea simple per un estil de música molt complex.

Sigui com sigui, és un fet que el jazz continua formant part del panorama musical del moment. És per aquest motiu que cada any es pot organitzar un festival de jazz a diverses ciutats del món i seguir tenint una gran repercussió cultural. Entre aquests, doncs, hi trobem el 43è Festival Internacional de Jazz que se celebra a Barcelona.

No. Generalment no és gratuït. Està muntat per empreses que volen cobrar, s’ocupen uns espais que s’han de pagar i, més important, ens porten músics de gran fama internacional que viuen de la música. La cultura no val res si no és gratuïta, però sovint ens costa uns diners.

Tot i així, s’han organitzat algunes activitats que sí que són gratuïtes. És per això que els dies 21, 22, 28 i 29 d’octubre podem anar a la Font Màgica de Montjuïc a gaudir d’un espectacle a ritme de jazz, o bé anar a veure l’exposició fotogràfica Instrument Head de Michael Weintrob del 2 de novembre al 2 de desembre al Silken Gran Hotel Havana. L’espai Monvíntic acollirà una sessió amb entrada lliure el proper 28 d’octubre amb la presència del periodista Ashley Kahn i el compositor i saxofonista, Rudresh Mahanthappa. Per anar-hi farà falta una reserva prèvia al telèfon 93 272 61 87.

Es pot trobar tota la informació dels concerts i actes del Festival als següents enllaços:

http://www.theproject.es/es/festival/festival.php?idfestival=51

http://barcelonajazzfestival.blogspot.com/


(Article publicat a laculturanovalres, SerieBcn i CaraB)